5 veelgemaakte fouten bij online wijn bestellen

Wijn kopen kan in de supermarkt, maar ook online. Kies je voor de laatste optie? Dan profiteer je van een aantal voordelen. Om te beginnen hoef je er de deur niet voor uit. Je bestelt de wijn niet alleen online, maar het wordt ook bij je thuis afgeleverd. Daarnaast is het aanbod groter dan in de supermarkt. Je kunt zelfs (flink) besparen door online wijn te kopen. Helaas kun je ook een aantal fouten maken. Om je hiervoor te behoeden, hebben we hier 5 veelgemaakte fouten bij online wijn bestellen op een rijtje gezet.

1) Standaard voor de bekende namen gaan

Ben je gek op witte wijn? Dan gaat je voorkeur mogelijk al snel uit naar een Sauvignon Blanc of Chardonnay. Dit komt vooral omdat dit bekende namen zijn. Als je zo’n wijn bestelt, weet je wat je kunt verwachten. Sommige mensen denken bovendien dat minder bekende namen ook van mindere kwaliteit zijn. Dit is een misvatting, want een Viognier wijn doet niet onder voor een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

2) Minder bekende wijnlanden links laten liggen

Als we je vragen om wijnlanden op te noemen, is de kans groot dat je Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en Zuid-Afrika noemt. Niet gek, want dit zijn bekende wijnlanden. Veel mensen kiezen dan ook voor een wijn uit één van deze landen als ze online wijn bestellen, want ze zijn vaak van goede kwaliteit. Toch kan het ook interessant zijn om wijn uit een minder bekend land te kopen. In Chili, Tsjechië en Duitsland worden bijvoorbeeld ook heerlijke wijnen gemaakt.

3) De duurste wijn kopen

De prijzen van een fles wijn kunnen online behoorlijk uiteenlopen. Als je op zoek bent naar een wijn van goede kwaliteit, heb je misschien de neiging om voor de duurste optie te gaan. Dit moet immers de beste wijn zijn. Althans, zo denken veel mensen. Dure wijnen zijn inderdaad vaak lekker, maar toch doet de smaak van goedkope(re) wijnen hier soms niet voor onder. Kies daarom nooit blind voor de duurste wijn, maar verdiep je er eerst verder in voordat je een keuze maakt.

4) De omschrijving negeren

Online vind je bij vrijwel iedere wijn een omschrijving. Omdat deze vaak behoorlijk uitgebreid is, neem je misschien niet de moeite om hem door te lezen. Zonde, want uit de omschrijving kun je veel informatie over de wijn halen. Zo wordt er verteld over de smaak van de wijn en uit welk land en welke regio hij komt. De omschrijving vertelt bovendien vaak bij welke gerechten de wijn lekker smaakt. Kortom: reden genoeg om de omschrijving vooral niet te negeren als je online wijn koopt.

5) Niet naar reviews en beoordelingen kijken

Heb je een rosé wijn op het oog, maar twijfel je of je hem lekker vindt? Denk dan niet dat je dit alleen kunt ontdekken door de wijn te proeven. Reviews en beoordelingen kunnen je ook veel informatie over de wijn geven. Scoort de wijn slecht? Vraag jezelf dan af of het slim is om hem te kopen.