Wat houdt een grote beurt in

Een grote beurt is een uitgebreide onderhoudsbeurt voor je auto. Het is een stuk uitgebreider dan een kleine beurt en wordt vaak eens per jaar uitgevoerd. Tijdens een grote beurt wordt je auto volledig gecontroleerd en onderhouden. Dit kan ervoor zorgen dat je auto langer meegaat en veilig blijft rijden. Het verschil grote beurt kleine beurt zit hem vooral in de hoeveelheid checks en reparaties die worden uitgevoerd. Bij een kleine beurt worden voornamelijk de basiszaken gecontroleerd, zoals de olie en het vervangen van filters. Bij een grote beurt wordt vrijwel elk onderdeel van de auto nagelopen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen verborgen problemen zijn die later groter kunnen worden. 

Onderhoud tijdens een grote beurt

Tijdens een grote beurt wordt er veel aandacht besteed aan de motor van je auto. De olie wordt ververst en het oliefilter wordt vervangen. Dit zorgt ervoor dat de motor goed blijft draaien en niet oververhit raakt. Daarnaast worden de bougies gecontroleerd en vervangen indien nodig. Het brandstoffilter kan ook vervangen worden, vooral als het oud of verstopt is. Hierdoor blijft de brandstoftoevoer goed werken. Een ander belangrijk aspect is de controle van de distributieriem. Deze riem zorgt ervoor dat de motoronderdelen op het juiste moment bewegen en moet in goede staat zijn. Verder worden de koelvloeistof en remvloeistof gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen. 

Controle van belangrijke systemen

Tijdens de grote beurt wordt ook de APK punten lijst gebruikt om te checken of je auto aan alle eisen voldoet. Dit betekent dat zaken als de verlichting, banden en remmen nauwkeurig worden gecontroleerd. De banden worden op zowel slijtage als spanning nagekeken. Versleten banden worden vaak direct vervangen omdat ze invloed hebben op de veiligheid. De remmen worden ook grondig getest. Als er slijtage te zien is aan de remblokken of remschijven worden deze vervangen. Dit zorgt ervoor dat je auto veilig blijft in het verkeer. Verder wordt het onderstel van de auto gecontroleerd op roest of andere beschadigingen. Deze zaken zijn belangrijk voor de algehele veiligheid van de auto.

Kosten van een grote beurt

Een grote beurt kost meer geld dan een kleine beurt, omdat er veel meer onderdelen worden gecontroleerd en vervangen. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type auto dat je hebt en hoeveel onderdelen er vervangen moeten worden. De arbeidskosten van de monteurs zijn ook hoger omdat een grote beurt meer tijd kost. Het is wel belangrijk om deze kosten te maken, omdat het onderhoud ervoor zorgt dat je auto in goede staat blijft. Soms zijn er onverwachte reparaties nodig die niet van tevoren kunnen worden ingeschat. Dit kan de kosten van de beurt verhogen, vooral als er grotere problemen aan het licht komen.