De 5 leukste beroepen in de bouw

De bouwsector is één van de belangrijkste sectoren in onze economie en biedt veel verschillende beroepen die goed betalen. Van het tekenen van blauwdrukken, het daadwerkelijk bouwen van de projecten of het aansturen van een team op een bouwplaats, er is voor iedereen wel een passende functie. Sta je aan het begin van je carrière of overweeg je een carrièreswitch? Lees dan nu verder en ontdek welke functie het beste bij jou past!

1: Casemanager

Een casemanager in de bouw houdt zich bezig met het contact met diverse gemeenten in Nederland. Gemeenten schakelen een casemanager in om vergunningsaanvragen te toetsen op volledigheid en inhoud. Een casemanager heeft veel kennis van techniek, geldende wetten en wiskunde. Met deze kennis maakt hij een technische uitvoering van het bouwwerk en verleent hij een vergunning of wijst hij die af. Daarnaast zijn het handhaven van de Wabo, bouwbesluiten en bestemmingsplannen ook werkzaamheden van een casemanager.

Als casemanager werk je veel samen met een professioneel team dat bestaat uit een jurist, administratief medewerker, bouwvakkers, klanten en overheidsinstanties. Een casemanager is communicatief sterk, verantwoordelijk, praktisch en heeft een oog voor de politiek. Daarnaast biedt de functie veel hectiek en moet je dus om kunnen gaan met diversiteit.

Het bruto maandsalaris voor een casemanager in de bouw is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je werkgever, locatie en je werkervaring. In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een casemanager tussen de € 2.600 en de € 5.500.

Spreekt deze functie jou aan? Dan is een carrière als casemanager misschien wel iets voor jou.

2: Bouwkundig ingenieur

Een bouwkundig ingenieur houdt zich bezig met het ontwerpen en bouwen van gebouwen en andere constructies. In deze rol werk je veel samen met architecten en bouwprojectmanagers om er samen voor te zorgen dat bouwprojecten volgens de planning en het budget verlopen. Bouwkundig ingenieurs beschikken over een uitgebreide expertise in natuurkunde, techniek en wiskunde die ze inzetten om complexe constructies en bouwkundige systemen te bouwen.

Als bouwkundig ingenieur moet je verstand hebben van cijfers en technische details om complexe bouwsystemen te kunnen ontwerpen en analyseren. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk dat bouwprojecten voldoen aan de eisen en voorschriften van de opdrachtgever.

Het bruto maandsalaris voor een bouwkundig ingenieur kan verschillen, afhankelijk van factoren zoals werkervaring, opleiding en werkgever. Gemiddeld verdient een bouwkundig ingenieur in Nederland ongeveer € 4.000 per maand.

3: Civiel ingenieur

Een civiel ingenieur houdt zich bezig met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van uiteenlopende civiele projecten zoals het bouwen van bruggen, dammen en wegen. Als civiel ingenieur ben je veel bezig met het verbeteren en vernieuwen van de infrastructuur en waterbouw in verschillende steden en regio’s. Civiele ingenieurs hebben veel kennis over natuurkunde, techniek en wiskunde. Met deze kennis maken ze complexe bouwkundige berekeningen van een constructie of bouwwerk.

Civiele ingenieurs werken veel samen met architecten, bouwvakkers en andere ingenieurs om samen bouwprojecten te voltooien. Ze zijn verantwoordelijk voor het verloop van het gehele bouwproject: van het ontwerp tot de uitvoering en het onderhoud. Werkzaamheden van een civiele ingenieur kunnen verschillen van het aanvragen van een vergunning tot het budgetteren van een project.

Het bruto maandsalaris voor een civiel ingenieur kan verschillen door de werkervaring, opleidingsniveau en werkgever. Gemiddeld verdient een civiel ingenieur in Nederland ongeveer € 3.500,- per maand.

4: Bouwkundig tekenaar

Een bouwkundig tekenaar houdt zich bezig met het maken van tekeningen en ontwerpen van bouwprojecten. Als bouwkundig tekenaar zorg je ervoor dat het gezichtspunt van de architect wordt omgezet naar een werkbare bouwtekening. Bouwkundige tekenaars hebben verschillende competenties waarmee ze taken kunnen uitvoeren zoals technisch inzicht, creativiteit, probleemoplossend en computervaardigheden.

De werkzaamheden van een bouwkundig tekenaar bevatten het tekenen en schetsen van ontwerpen, het uitvoeren van technische berekeningen, het onderzoeken van technische juistheid en het samenwerken met andere bouwprofessionals zoals ingenieurs en architecten.

Het bruto maandsalaris voor een bouwkundig tekenaar kan variëren, afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en werkgever. Gemiddeld verdient een bouwkundig tekenaar in Nederland €2.500 per maand.

5: Servicemonteur

Een servicemonteur houdt zich bezig met het installeren, onderhouden en repareren van apparatuur en machines. Hij werkt in een dienstverlenend verband en heeft veel allround kennis en vaardigheden. Zo heeft hij veel kennis over pneumatische, elektrische, hydraulische en mechanische zaken.

Als service monteur ben je veel onderweg en werkt je op verschillende locaties, afhankelijk van de klus. Daardoor komt hij veel verschillende medewerkers tegen. Uiteraard heeft hij wel een team met directe collega’s. Denk hierbij aan: ingenieurs, werkvoorbereiders, operateurs en producenten.

Het bruto maandsalaris voor een servicemonteur is net zoals bij alle andere functies sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, opleidingsniveau, locatie en werkgever. Gemiddeld verdient een servicemonteur in Nederland rond de € 2.500 per maand.Ben je al werkzaam in de bouw en staat de functie die je zoekt niet in deze lijst? Dan is het misschien een idee om te kijken voor de incompany opleidingen die er aangeboden worden binnen je huidige werk. Zo bouw je samen met jouw werkgever aan de functie dat het beste bij jou past!